Bewustwording | De eerste 3 praktische stappen naar een bewuster leven!
05 mei 2021 
4 min. leestijd

Bewustwording | De eerste 3 praktische stappen naar een bewuster leven!

Wanneer jij wil beginnen met bewustwording is het handig om te weten wat het betekent en wat de eerste 3 praktische stappen naar een bewuster leven zijn.

Wat betekent bewustwording?

Eerst wil ik nog even kort uitleggen wat bewustwording is. Bewustwording betekend in de “Van Dale”: Het inzicht krijgen in een situatie, maar wat betekent dit precies?

Wanneer jij je bewust bent van jezelf kom je erachter wie je bent en wat de patronen zijn die de manier waarop jij leeft bepaald. Als jij je bewust bent kom je in het “nu” terecht, maar wat betekent het als jij in het “nu” leeft?

Als jij in het “nu” leeft ga je kleine dingen zien die jij normaal gesproken niet ziet. Je staat stil bij bepaalde momenten in de dag. Je gaat bijvoorbeeld ergens naartoe en iemand doet de deur voor je open. Wanneer jij in jouw gedachtes met 1000 dingen tegelijk zal je dit niet door hebben. Maar wanneer jij je bewust bent zal dit je een goed gevoel geven van binnen. Dit is een klein voorbeeld, maar denk zelf maar is na hoe druk je soms in je hoofd kan zijn op een dag! Bizar hé!

Stap 1: Tel je ademhaling.

Wanneer je meer in het “nu” wilt gaan leven is de eerste stap je bezig houden met je ademhaling op sommige momenten van de dag. Dit wordt ook in de meditatie wereld gebruikt, maar werkt ook super goed voor meer bewustwording. Stel je moet vandaag een presentatie geven! “Oef, 100 mensen in de zaal en ik moet mijn verhaal vertellen!” Dat is wel spannend en “oh ik hoop dat ik mijn tekst nog weet!” Je maakt jezelf druk over 1000 dingen. Wanneer jij op dat soort momenten kort even op je ademhaling gaat letten en deze gaat tellen kom jij in het “nu” terecht. Probeer dit maar eens uit een stressvolle situatie of wanneer je dit aan het lezen bent. Tel je ademhaling 10x!

Wat doet dit met je? Bizar hè! Je komt helemaal tot rust en alle gedachtes gaan weg in je hoofd omdat jij je aan het focussen bent met het tellen van je ademhaling.

Door het tellen van je ademhaling krijg je meer inzicht in de situatie waar jij je op het moment bevindt. Stel je doet dit voordat jij je presentatie moet geven (zoals het voorbeeld hierboven) zal dit ervoor zorgen dat je rustiger de presentatie in gaat en de drukte in je hoofd zal verminderd worden.

Stap 2: Het bijhouden van een dagboek voor een aantal dagen.

Om meer inzicht te krijgen in je dag en bewustwording te creëren is het bijhouden van een dagboek een goede stap om te maken. Je hoeft dit natuurlijk niet elke dag bij te houden maar als jij inzicht wil krijgen waar bepaalde dingen misgaan is een dagboek zeer handig. Neem een klein boekje mee en schrijf om het uur of 2 uur op hoe jij je voelt met de tijd erbij en wat je op dat moment aan het doen bent. Als je dit een aantal dagen in de week gedaan hebt kun je dit analyseren. Door dit te analyseren kun je voor jezelf bekijken waar jij je op een dag goed voelt, en waar niet. Wanneer jij je er bewust van bent dat je bijvoorbeeld de helft van de dag dingen doet die niet goed voelen, kun je hier keuzes in gaan maken. Stel jezelf de volgende 3 vragen:

  1. Waarom voel ik mij niet goed op bepaalde momenten van de dag?
  2. Hoe komt het dat ik mij op bepaalde momenten niet goed voel?
  3. Wat kan ik veranderen of minder gaan doen waardoor ik mij beter ga voelen gedurende de dag?

Het zijn 3 vragen die je veel inzichten kunnen geven en je bewuster maken wat je dagelijks doet! Probeer dit maar eens uit en je zal versteld staan van de dingen die je dagelijks doet waar jij je niet zo goed bij voelt. Probeer het bijhouden van een dagboek één week te doen of bepaalde dagen die belangrijk voor jouw zijn.

Stap 3: Maak een wandeling.

Ja, je leest het goed! Stap 3 is een wandeling maken. Ga een wandeling maken van ongeveer één uur en doe dit in je eentje. Zonder muziek, telefoon of wat dan ook. Je gaat een moment voor jezelf inplannen wat voor meer bewustwording zal zorgen. Dit is ook weer een vorm wat in de meditatie wereld veel gebruikt wordt. Probeer jezelf te focussen op je omgeving en let op de geluiden! Het beste werkt als je in rustige omgeving gaat wandelen, zoals in een wandelpark of bos. Heb jij geen wandelpark of bos in de buurt? Geen probleem, probeer een zo rustig mogelijke plek te zoeken in je omgeving en ga hier één uur wandelen. Kun je niet op die plek één uur gaan wandelen? Ook geen probleem, ga ergens op een rustig plekje zitten of loop een kleiner rondje en doe dit dan bijvoorbeeld 2 x op een dag.

Wanneer jij je gaat focussen op je omgeving en de geluiden hiervan kom je in het “nu” terecht. Je gedachtes staan dus een moment van de dag even uit en dit kan voor veel bewustwording zorgen. Je kan tot nieuwe inzichten komen die je helpen betere keuzes te maken.

Dit waren 3 praktische tips die hopelijk ervoor gaan zorgen dat jij je eerste stappen gaat zetten naar meer bewustwording. Wil je nog meer praktische stappen zetten naar een bewuster leven? Bekijk dan het Praktisch Werkboek. Een 21 dagen praktisch werkboek die voor meer bewustwording gaat zorgen. Ontdek jouw onbenutte potentieel en wordt de mooiste versie van jezelf! Wij raden aan om de software Adobe Acrobat Reader te gebruiken zodat je de PDF daarin kan opslaan en je niet opdrachten kwijtraakt.

Over de schrijver
Doné is oprichter van Mentali.nl. Hij heeft een passie voor persoonlijke ontwikkeling, het verbeteren van zijn mindset en bewustwording. Op Mentali.nl deelt hij zijn kennis en wil hij zoveel mogelijk mensen dagelijks inspireren.
Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke ontwikkeling