Fixed Mindset | wat is het en hoe verander jij het?
13 mei 2021 
2 min. leestijd

Fixed Mindset | wat is het en hoe verander jij het?

Er zijn 2 verschillende soorten mindset. Je hebt een Fixed Mindset en een Growth Mindset. In dit blog artikel zal er op Fixed Mindset ingegaan worden en wordt er uitgelegd wat het is en hoe je het kan veranderen.

Wanneer we Fixed mindset vertalen wordt het ook wel een statische mindset genoemd. Wanneer mensen een statische mindset hebben staan ze niet open voor ontwikkeling. Een korte opsomming van iemand met een Fixed mindset:

  1. Ik ben er goed in, of helemaal niet.
  2. Ik kan het niet.
  3. Ik wil niet uitgedaagd worden.
  4. Mijn kwaliteiten bepalen alles.
  5. Ik vind het wel goed.
  6. Wanneer ik fouten maak ben ik boos.
  7. Ik wil niet verder leren.

Als jij jezelf kan herkennen in de bovenstaande opsomming dan heb jij een fixed mindset. Met een fixed mindset blokkeer jij jezelf. Je ontdekt niet je volle potentieel en je kan met een fixed mindset niet de beste versie van jezelf worden. Er is namelijk een verandering nodig. Maar hoe doe je dat?

3 Tips om je fixed mindset te veranderen:

Tip 1. Verbind je met mensen met een growth mindset.

Nu je weet hoe jezelf bent en denkt is het heel makkelijk om mensen te vinden die het tegenovergestelde denken. Daarom is ook de eerste tip om naar mensen opzoek te gaan die een growth mindset hebben. Ga opzoek naar mensen die je inspireren en kijk wat zij anders doen. Dit kan in je omgeving zijn maar kan ook zeker online. Wat doen die mensen? Wat doen ze anders dan jij? Wat zijn de ritmes en gewoontes? Door jezelf deze vragen te stellen kun je het gedrag van deze mensen die je inspireren overnemen. Dit kan een stap zijn die je manier van denken van een fixed mindset naar een growth mindset veranderd.

Tip 2. Hou een dagboek bij.

Ja, het staat er goed! De tweede tip is om een dagboek bij te houden. Wanneer jij namelijk voor meerdere dagen een dagboek bijhoudt kun jij jezelf gaan analyseren. Op welke momenten valt het op wanneer jij jezelf blokkeert. Op welke momenten van de dag praat jij negatief tegen jezelf. Wanneer jij dit inzichtelijk maakt word jij je bewust van jouw gedrag. Door dit aan te passen kun jij je mindset veranderen. Maar hoe doe je dit?

Tip 3. Stapje voor stapje.

Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje. Hoe eet je een muis? Hapje voor hapje. Je kunt niet je hele leven in een keer veranderen, ook je mindset niet. Wanneer jouw dingen opvallen tijdens het bijhouden van een dagboek kun jij je gaan focussen op 1 ding. Wanneer jij hier de focus op legt en dit kan veranderen kom jij in de flow om er telkens 1 ding extra bij te pakken.

Benieuwd naar nog meer tips of oefeningen? Bekijk dan het Praktisch Werkboek. Een 21 dagen praktisch werkboek. Ontdek jouw onbenutte potentieel en wordt de mooiste versie van jezelf! Wij raden aan om de software Adobe Acrobat Reader te gebruiken zodat je de PDF daarin kan opslaan en je niet opdrachten kwijtraakt.

Over de schrijver
Doné is oprichter van Mentali.nl. Hij heeft een passie voor persoonlijke ontwikkeling, het verbeteren van zijn mindset en bewustwording. Op Mentali.nl deelt hij zijn kennis en wil hij zoveel mogelijk mensen dagelijks inspireren.
Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke ontwikkeling