Growth Mindset | Wat is het en hoe krijg je het?
07 mei 2021 
2 min. leestijd

Growth Mindset | Wat is het en hoe krijg je het?

Er zijn 2 verschillende soorten mindset. Je hebt een Growth mindset en je hebt een Fixed mindset. In dit blog artikel zal er op Growth mindset ingegaan worden en wordt er uitgelegd wat het is en hoe je een growth mindset krijgt.

Wanneer we Growth mindset vertalen wordt het ook wel een groei mindset genoemd. Wanneer mensen een groei mindset hebben staan ze open voor ontwikkeling. Een korte opsomming van iemand met een groei Mindset:

  1. Ik kan alles leren waar ik mijzelf toe zet.
  2. Ik wil mezelf uitdagen.
  3. Als ik fouten maak kan ik daar van leren.
  4. Als iemand succes heeft, inspireert het mij.
  5. Ik wil het beste uit mijzelf halen.
  6. Alles wat ik wil kan ik bereiken.

Als jij jezelf kan herkennen in de bovenstaande opsomming dan heb jij een growth mindset. Wanneer dit niet het geval is dit niet erg, je kunt je het zelf namelijk aanleren. 

Het begint bij bewustwording, wat je nu als het goed is geworden bent. Wanneer je weet wat het probleem is kun je dit gaan veranderen. Maar het lastige is dat je een growth mindset niet zomaar krijgt. Het is een manier van denken die je moet aanpassen wat tijd nodig heeft.

Sta stil bij je fouten en bij je succes. Wat kun je beter doen en waar kun je van leren? Stel jezelf telkens vragen hoe jij jezelf kan verbeteren.

Verbind jezelf met mensen die ook een growth mindset willen. Door jezelf met andere mensen te verbinden die ook opzoek zijn naar een growth mindset kun je elkaar motiveren om door te gaan. Samen doelen bereiken is leuker dan in je eentje een doel bereiken.

Blijf jezelf vragen stellen. Denk ik nu als iemand die een growth mindset heeft of denk ik als iemand die een fixed mindset heeft? Door jezelf vragen te stellen wordt je bewust van je gedachten en kun jij je route bepalen naar een beter leven.

Laat je inspireren. Ga op internet opzoek naar mensen die je inspireren. Hoe doen zij de dingen die ze doen? Wat van soort mindset hebben ze? Analyseer de mensen die je inspireren en pas dit toe op je eigen leven.

Benieuwd naar nog meer tips, oefeningen en inspiratie? Bekijk dan het Praktisch Werkboek. Een 21 dagen praktisch werkboek waarbij je erachter gaat komen wat je echt wil! Ontdek jouw onbenutte potentieel en wordt de mooiste versie van jezelf! Wij raden aan om de software Adobe Acrobat Reader te gebruiken zodat je de PDF daarin kan opslaan en je niet opdrachten kwijtraakt.

Over de schrijver
Doné is oprichter van Mentali.nl. Hij heeft een passie voor persoonlijke ontwikkeling, het verbeteren van zijn mindset en bewustwording. Op Mentali.nl deelt hij zijn kennis en wil hij zoveel mogelijk mensen dagelijks inspireren.
Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke ontwikkeling