Hoe maak ik mijn doelen SMART?
19 mei 2021 
2 min. leestijd

Hoe maak ik mijn doelen SMART?

Maak jij ook altijd je doelen te globaal waardoor het net lijkt of je ze moeilijk kan halen? In dit blog artikel leg ik uit hoe jij jouw doelen smart kan maken waardoor jij eerder je doelen gaat halen.

Wat betekent SMART?

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdsgebonden

Wanneer jij je doelen smart maakt geeft dit al een goede richting welke kant je op gaat. Je weet precies wat je moet doen en kunt er meteen mee aan de slag. Hieronder enkele voorbeelden van vragen die jij jezelf kan stellen om je doelen zo SMART mogelijk te krijgen.

Specifiek:

 1. Wat ga je doen?
 2. Waar ga je het doen?
 3. Wanneer ga je het doen?
 4. Hoelaat ga je het doen?
 5. Wie gaat het doen?

Meetbaar:

 1. Hoeveel gaan we doen?
 2. Hoe lang gaan we het doen?
 3. Wat is het resultaat als het voltooid is?

Acceptabel:

 1. Geeft de doelstelling mij energie?
 2. Zet de doelstelling mij aan tot actie?
 3. Is de doelstelling positief?

Realistisch:

 1. Is het doel haalbaar?
 2. Is het doel uitvoerbaar?

Tijdsgebonden:

 1. Hoelaat start je?
 2. Hoelaat eindig je?
 3. Wanneer ben je klaar?
 4. Wanneer is het doel bereikt?

Als je met het maken van smart doelen aan de gang gaat hoef je niet elke vraag te beantwoorden om tot een smart doel te komen.

Enkele voorbeelden van SMART doelen:

Niet:

 1. Ik wil meer vrije tijd. (niet specifiek, niet meetbaar, niet tijdsgebonden)
 2. Ik wil mijn schooljaar afronden. (niet specifiek, niet meetbaar, niet tijdsgebonden)
 3. Ik wil fitter worden.

Wel:

 1. Ik wil elke dag van 21:30 tot 22:00 vrije tijd inplannen waar ik kan doen waar ik zelf zin in heb. (Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden )
 2. Ik wil aankomend schooljaar al mijn studiepunten halen zodat ik het nieuwe schooljaar goed van start kan gaan.  (Specifiek, meetbaar, realistisch)
 3.  Ik wil elke maandag, woensdag, vrijdag 30 minuten hardlopen zodat ik mijn conditie kan verbeteren. (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden)

Dit zijn extreme voorbeelden om duidelijk te maken wat het verschil is tussen een globaal doel en het maken van smart doelen. Kijk is naar je eigen opgestelde doelen? Wat kun jij er aan veranderen om ze smart te maken?

Benieuwd naar nog meer tips of oefeningen? Bekijk dan het Praktisch Werkboek. Een 21 dagen praktisch werkboek. Ontdek jouw onbenutte potentieel en wordt de mooiste versie van jezelf! Wij raden aan om de software Adobe Acrobat Reader te gebruiken zodat je de PDF daarin kan opslaan en je niet opdrachten kwijtraakt.

Over de schrijver
Doné is oprichter van Mentali.nl. Hij heeft een passie voor persoonlijke ontwikkeling, het verbeteren van zijn mindset en bewustwording. Op Mentali.nl deelt hij zijn kennis en wil hij zoveel mogelijk mensen dagelijks inspireren.
Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke ontwikkeling