Hoe start ik met mijn ontwikkeling? 3 praktische stappen
03 mei 2021 
3 min. leestijd

Hoe start ik met mijn ontwikkeling? 3 praktische stappen

Jij wil beginnen aan je ontwikkeling en een betere versie van jezelf worden? In dit blog artikel zal ik 3 praktische stappen uitleggen die jij vandaag al kan zetten om met je ontwikkeling te beginnen!

Stap 1: Opschrijven wat je wil gaan bereiken en waarom je wil beginnen.

Wat wil je gaan bereiken? Waarom wil je met jouw ontwikkeling kunnen gaan beginnen? Schrijf 10 dingen op wat je graag wil en wat je wil verbeteren aan jezelf. Nu je dit gedaan hebt, heb je eigenlijk al de eerste stap gehaald. Makkelijk hè, zelfontwikkeling? Nee, dit kun je niet binnen nu en 5 minuten gerealiseerd hebben. Wanneer je met jouw ontwikkeling bezig gaat moet je in jouw onderbewustzijn terecht komen om écht te bekijken waarom je hiermee wil beginnen? Waar komt de gedachte vandaan om met jouw ontwikkeling bezig te gaan? Wat is er gebeurd dat je deze stappen wil gaan zetten? Neem de tijd om deze praktische stap te zetten en denk wanneer je iets opgeschreven hebt na of dit écht is waarom je wil beginnen! Hoe dieper jij in jouw gedachte en onderbewustzijn terecht komt hoe beter je start kan zijn.

Stap 2: Opzoek gaan naar de ontwikkeling methodes die voor jou werkt en dichtbij jezelf ligt.

In de 2de stap ga jij opzoek naar methodes die voor jou gaan werken. Er zijn namelijk super veel manieren om met ontwikkeling te beginnen zoals: boeken lezen, meditatie, podcasts luisteren, cursussen volgen, ontwikkeling retreats enzovoort. Dit zijn maar een aantal voorbeelden van methodes om aan ontwikkeling te beginnen. In deze stap ga jij opnieuw naar jezelf kijken! Wat doe jij in het dagelijks leven wat fijn werkt? Luister jij bijvoorbeeld podcasts? Misschien zijn luisterboeken dan wel wat voor jou! Bekijk jij veel YouTube video’s? Dan is misschien een ontwikkeling cursus wat voor jou waarin je veel video’s kan bekijken. Dit kan vaak veel geld kosten en je kan er vaak voor bepaalde tijd aan vast zitten. Werk jij graag met praktische werkboeken? Misschien is dan het Praktisch werkboek wat voor jou! Een 21 dagen praktisch werkboek waarbij jij elke dag nieuwe opdrachten uitvoert en een goede stap kan zijn om jouw ontwikkeling te beginnen! Een éénmalige investering waarbij je binnen 21 dagen erachter kan komen wie je bent, wat je wil en waar je naartoe wil!

Het komt er op neer dat jij moet gaan kijken wat het beste gaat passen in jouw huidige situatie. Neem de tijd om op te schrijven wat je dagelijks doet. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van een dagboek! Door het bijhouden van een dagboek train jij jouw bewustwording. Schrijf hierin je dagelijkse dingen op en reflecteer hier op. Ga opzoek naar mogelijkheden die bij jou passen en het beste zullen gaan werken voor jou.

Stap 3: Zoek de soorten mindset op.

In stap 3 ga jij opzoek naar de soorten mindset die er bestaan. Dit zijn er 2 in totaal : Growth–mindset en Fixed–mindset. Verdiep je in deze soorten mindset en bepaal voor jezelf welke mindset jij op dit moment hebt! Wanneer jij je bewust bent van jouw mindset, heb jij al een mooie stap in jouw ontwikkeling gezet. Dit lijkt voor je gevoel geen grote stap maar geloof mij, bewustwording is de eerste stap!

Wanneer jij je bewust bent van jouw mindset kun jij hier specifiek op gaan zoeken om dit te gaan verbeteren/ ontwikkelen. Voor ontwikkeling heb jij de growth-mindset nodig. Met de fixed-minset kom je niet ver in ontwikkeling, omdat jij jezelf te veel belemmeringen opstelt die niet nodig zijn en daardoor kansen kan missen.

Dit waren de 3 praktische stappen om met jouw ontwikkeling te beginnen. Wil jij nog meer praktische stappen weten? Bekijk dan het Praktisch Werkboek, een 21 dagen praktisch werkboek waarbij jij erachter gaat komen wat je echt wil! Ontdek jouw onbenutte potentieel en wordt de mooiste versie van jezelf! Wij raden aan om de software Adobe Acrobat Reader te gebruiken zodat je de PDF daarin kan opslaan en je niet opdrachten kwijtraakt.

Over de schrijver
Doné is oprichter van Mentali.nl. Hij heeft een passie voor persoonlijke ontwikkeling, het verbeteren van zijn mindset en bewustwording. Op Mentali.nl deelt hij zijn kennis en wil hij zoveel mogelijk mensen dagelijks inspireren.
Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke ontwikkeling