Hoe verbeter ik mijn mentale gezondheid?
17 mei 2021 
3 min. leestijd

Hoe verbeter ik mijn mentale gezondheid?

Wil jij graag jouw mentale gezondheid verbeteren maar weet je niet welke stappen jij moet zetten? In dit blog artikel zal ik 3 stappen uitleggen hoe jij jou mentale gezondheid kan verbeteren.

3 Stappen om je mentale gezondheid te verbeteren.

Stap 1: Kijk naar jezelf. 

Om je mentale gezondheid te verbeteren is de eerste stap om te kijken naar jezelf. In welke situatie bevind jij je nu? Wat zijn je normen en waarden? Wat zijn je doelen in het leven? Hoe voel jij je? Waar gaat mijn energie heen op een dag en waar krijg jij energie van? Verschillende vragen die ervoor zorgen dat jij een goed beeld van jezelf krijgt. Neem de tijd om dit soort vragen te beantwoorden. Wanneer jij een beter beeld hebt van jezelf kun jij je daarna de vraag stellen wat je aan je mentale gezondheid wil verbeteren? Waarom wil je dit? Waar komt het vandaan? Wat is het gevoel dat erachter zit? Je merkt het waarschijnlijk al, wanneer je begint met het verbeteren van je mentale gezondheid moet jij jezelf constant vragen stellen.

Stap 2: Maak afspraken met jezelf. 

Wanneer jij een goed beeld hebt gekregen van jezelf en de bovenstaande vragen voor jezelf hebt beantwoord is het nu de stap om met jezelf afspraken te maken. Hoeveel tijd in de week wil jij bijvoorbeeld werken aan het verbeteren van je mentale gezondheid? Is dit een half uur per dag aangezien jij ook nog veel andere taken en afspraken hebt? Of is dit iedere woensdag van 18:00 tot 20:00? Wat ga je wel doen en wat ga je niet doen? Door met jezelf afspraken te maken kom jij tot je ultieme plan om je mentale gezondheid te verbeteren.

Voorbeelden: 

  1. Iedere werkdag van 8:00 tot 8:30 lezen.
  2. Elke zondag van 20:00 tot 21:00 nieuwe doelen stellen voor de week.
  3. Mijn mobiel elke werkdag na 19:00 niet meer gebruiken. Dit zorgt voor rust in mijn hoofd waardoor ik beter kan slapen.

Met het verbeteren van je mentale gezondheid kan het verschillende kanten op gaan. Ben jij heel druk in je hoofd omdat je mobiel constant afgaat? Dan kan voorbeeld 3 goed voor je werken. Wil jij meer structuur in je leven en elke week nieuwe doelen opstellen? Dan kan voorbeeld 2 goed voor je werken. Voor de ene persoon kan meer rust al zorgen voor een betere mentale gezondheid. Voor de andere persoon kan meer kennis opbouwen de mentale gezondheid verbeteren.

Stap 3: Wees consistent en maak kleine stapjes.

Wanneer jij naar jezelf hebt gekeken en de afspraken met jezelf hebt gemaakt is nu stap 3 aan de beurt. Door consistent te zijn en kleine stapjes te zetten zorgt dit ervoor dat jij sneller je mentale gezondheid kan verbeteren. 

Voorbeelden: 

  1. Niet: Ik moet meer gaan lezen. Wel: Iedere werkdag een half uur lezen.
  2. Niet: Vaker nieuwe doelen stellen. Wel: Iedere zondag nieuwe doelen stellen.
  3. Niet: Mijn mobiel minder gebruiken. Wel: Mijn mobiel elke werkdag in de avond uit zetten.

Zoals je misschien opvalt zijn de afspraken kleiner gemaakt waardoor je het consistent kan uitvoeren. De afspraken kunnen nog wel specifieker door er tijd aan toe voegen. Door het heel specifiek te maken kan dit ervoor zorgen dat jij sneller je afspraken nakomt en daardoor sneller je mentale gezondheid verbeterd.

Benieuwd naar nog meer stappen om je mentale gezondheid te verbeteren? Bekijk dan het Praktisch Werkboek. Een 21 dagen praktisch werkboek. Ontdek jouw onbenutte potentieel en wordt de mooiste versie van jezelf! Wij raden aan om de software Adobe Acrobat Reader te gebruiken zodat je de PDF daarin kan opslaan en je niet opdrachten kwijtraakt.

Over de schrijver
Doné is oprichter van Mentali.nl. Hij heeft een passie voor persoonlijke ontwikkeling, het verbeteren van zijn mindset en bewustwording. Op Mentali.nl deelt hij zijn kennis en wil hij zoveel mogelijk mensen dagelijks inspireren.
Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke ontwikkeling