Balans

Wanneer er in de persoonlijke ontwikkeling over balans wordt gesproken gaat dit vaak over het balans tussen werk en privé. Maar het kan ook gaan tussen school en privé, sporten en werk, focus en pauzes en ga zo maar door. Wanneer er over balans wordt gesproken wordt het gezien als een weegschaal die gelijk met elkaar is.

Om in balans te blijven moet je constant bijsturen. Zie het als een letterlijke weegschaal die je telkens bijvult met blokken. Als je aan de linkerkant 4 blokken hebt liggen en aan de rechterkant 5 blokken hebt liggen raak je uit balans. Wanneer je uit balans raakt kan dit ten koste gaan van je energie, relaties, productiviteit en nog veel meer. Om een voorbeeld te geven nemen we de balans weegschaal werk en privé. Als je werk meer energie gaat geven gaat dit ten koste van je privé. Dit kan voor meer stress zorgen waardoor je minder goed slaapt. Wanneer je niet goed slaapt lukt het je niet om je werkzaamheden goed uit te voeren. Als jij je werk niet goed kan uitvoeren gaat je productiviteit omlaag en kan het zelfs betekenen dat je ontslagen gaat worden. Het is een spiraal die steeds verder omlaag gaat.

Zorg er daarom voor dat je constant afwegingen maakt in de keuzes die je op een dag maakt. Wanneer jij op een dag de juiste keuzes maakt tussen 2 dingen (werk en privé bijvoorbeeld) zorgt dit ervoor dat je in balans blijft.