Doel

Een resultaat of punt waar je naartoe werkt. Binnen persoonlijke ontwikkeling is het heel belangrijk dat je voor jezelf doelen opstelt. Wanneer je een doel voor jezelf hebt gemaakt kun je een plan gaan maken. Als je een plan hebt gemaakt zorgt dit ervoor dat je het doel snel kan bereiken. Om een doel zo effectief mogelijk te maken is het handig om je doelen smart te maken.

Je doelen SMART maken:

Specifiek: Maak je doel heel specifiek. Door het zo klein en specifiek mogelijk te maken kun je het eerder bereiken.

Meetbaar: Door je doel meetbaar te maken zorgt dit ervoor dat je kan controleren hoe het doel verloopt en wat de status is van het doel.

Acceptabel: Door andere mensen bij je doel te betrekken kan dit er al sneller voor zorgen dat jij je doelen gaat halen. Laat mensen weten waar je mee bezig bent en wat je in een bepaalde tijd wilt bereiken. Andere mensen kunnen je ondersteunen en helpen om je doel te bereiken. Zorg ook dat iedereen achter het doel staat, dan zijn ze acceptabel.

Realistisch: Maak je doelen haalbaar. Zorg ervoor dat ze niet te makkelijk zijn, maar ook niet te onbereikbaar. Door het juiste balans te vinden in je doelen zorgt dit ervoor dat je sneller je doelen gaat halen en het ook telkens een uitdaging is.

Tijdsgebonden: Door het doel tijdsgebonden te maken zorgt dit ervoor dat er een bepaalde druk achter komt te staan. Wanneer je een doel tijdsgebonden maakt zorgt dit ervoor dat je het al gemakkelijker in je plan kan verwerken.