Wat is persoonlijke ontwikkeling?
09 mei 2021 
2 min. leestijd

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is een breed begrip die voor veel mensen anders geïnterpreteerd wordt. Wanneer iemand aan persoonlijke ontwikkeling doet gaat dit vooral over het verbeteren van zijn of haar mentale of fysieke gezondheid.

Met persoonlijke ontwikkeling ga jij op zoek naar je volle potentieel en ga je op zoek naar je ware ik: wie ben je, wat doe je, wat wil je. De volgende 3 vragen zijn belangrijk wanneer jij gaat beginnen met persoonlijke ontwikkeling: 

  1. Wat zijn mijn doelen?
  2. Wat zijn mijn normen en waarden?
  3. Waar wil ik mijzelf in verbeteren?

Als je de bovenstaande vragen beantwoord zet je al grote stappen in persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling is namelijk ook bewustwording. Wanneer jij je bewust bent van wat je wil veranderen en waar je aan wil werken kan jij de juiste stappen zetten om dit te behalen.

3 Tips om met persoonlijke ontwikkeling bezig te gaan.

Tip 1. Plan het in.

Wanneer je weet wat je aan jezelf wilt gaan verbeteren, je doelen hebt opgesteld en je normen en waarden weet kun je het in gaan plannen. Bedenk voor jezelf hoeveel uur in de week / maand je aan persoonlijke ontwikkeling wil werken en plan deze tijden in je agenda. Als je het vast in je agenda hebt staan hoef je het daarna alleen nog maar uit te voeren.

Tip 2. Maak het klein. 

Je hebt alles nu ingepland, toch? Mooi, nu kan het zijn dat je een heel groot doel hebt beschreven. De tweede tip is om het doel dat je wil bereiken zo klein mogelijk te maken. Wanneer je het zo klein mogelijk maakt kan dit ervoor zorgen dat jij je doelen eerder haalt.

Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje! Hoe eet je een muis? Hapje voor hapje.

Maak het klein en je gaat je doelen halen.

Tip 3. Voer het uit.

De laatste tip die ik meegeef is om het uit te voeren. Je kunt het inplannen, je kunt het zo klein mogelijk gaan maken maar het belangrijkste is om het ook echt uit te voeren. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt gebruik maken van de 5 second rule. Dit is een regel waarbij je, voordat je iets gaat doen van 5 naar beneden telt: 5,4,3,2,1. Probeer dit maar is uit! De 5 second rule zorgt er namelijk voor dat het “stemmetje” in je hoofd niet met excuses kan komen en je dus sneller aan je taken begint om je doelen te behalen.

Wil je nog meer praktische stappen zetten naar een bewuster leven? Bekijk dan het Praktisch Werkboek. Een 21 dagen praktisch werkboek. Ontdek jouw onbenutte potentieel en wordt de mooiste versie van jezelf! Wij raden aan om de software Adobe Acrobat Reader te gebruiken zodat je de PDF daarin kan opslaan en je niet opdrachten kwijtraakt.

Over de schrijver
Doné is oprichter van Mentali.nl. Hij heeft een passie voor persoonlijke ontwikkeling, het verbeteren van zijn mindset en bewustwording. Op Mentali.nl deelt hij zijn kennis en wil hij zoveel mogelijk mensen dagelijks inspireren.
Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke ontwikkeling